Co nabízí chorvatská kuchyně


ubytování Chorvatsko

Naštěstí už jsou dávno pryč doby, kdy byli Češi pověstní tím, že si s sebou do Chorvatska vozili své vlastní jídlo z domoviny. Ochutnávka místní kuchyně se také zařadila mezi zážitky, které si většinou nechceme nechat ujít, navštívíme-li nějakou cizí zemi. Na speciality se rozhodně vyplatí vyrazit i v Chorvatsku. Dejte si však pozor, jaký lokál si vyberete.

Nechte si poradit od místních

Pokud si budete vybírat z restaurací na turistické promenádě nebo na hlavním náměstí v historickém centru města, určitě ochutnáte dobré jídlo. Nebude to však to pravé ořechové, neboť s opravdu tradičními chutěmi se tady nesetkáte. Turistické restaurace nabízí totiž většinou mezinárodní kuchyni. Za své peníze sice nedostanete špatné jídlo, ale rozhodně by se vám více vyplatilo investovat je do nových chutí.

restaurace

Proto se těmto restauracím vyhněte a vydejte se mimo turistické cesty. Nechte si poradit od místních, kam oni chodí a vydejte se tam. Nejenže ochutnáte typické jídlo, zažijte také pravou chorvatskou atmosféru a místní lidé to jistě patřičně ocení. Nevyhýbejte se malým rodinným podnikům, kterým se říká gostinice nebo konoby. Nesetkáte se tu sice s luxusním prostředím a nablýskanými stoly, ale o to vám v tuto chvíli určitě nepůjde.

Co region to jiné chutě

Každý region nabízí jiné druhy jídel. Je to stejné jako u nás nebo v jiných zemích. Jinak se jí na severu, jinak na jihu a úplně jinak ve vnitrozemí než na pobřeží.

pršut

Po celém Chorvatsku se můžete setkat se sušenou šunkou neboli pršutem, který je typický pro všechny jižanské státy, jako je Itálie, Španělsko nebo jih Francie. Suší se na vzduchu a posléze se udí. Nejlepší prý je taková šunka, jež se suší na větru bóra a udí na smrkovém dřevě. Oblíbenou pochoutkou k zobání jsou také olivy, které jsou opravdu delikátní záležitostí. Rozhodně k tomu nesmí chybět vynikající místní ovčí nebo kravský sýr.

ČTĚTĚ:   Chorvatsko: počasí během roku

kravský sýr

Istrie: ráj gurmánů

Istrije je region, kde se můžete setkat se vzácnými lanýži. Lanýže jsou delikátní pochoutkou, kterou můžete ochutnat právě v tomto regionu. Cena této jedinečné houby se pohybuje kolem 1000 Kč za kilogram. Pokud se jedná o bílého lanýže, tuto cenu klidně můžete vynásobit třemi. Tento vzácný drahý druh se pěstuje ve vnitrozemí v okolí vesnice Motovun a používá se především jako koření.

lanýžProtože houby rostou asi 30 cm pod zemí, využívají se prasata nebo cvičení psi, kteří je vyhrabávají. S opraženými lanýži se můžete setkat na kozím sýru, těstovinách nebo vaječných omeletách, které jsou houbou posypané.

Ochutnejte také ústřice z Limského kanálu nebo typické ombolo, což je plátek vepřového masa od kosti, které se nejdříve udí a potom opeče na žhavém uhlí a podává se se zelím. Jste-li polévkoví, dejte si polévku z červeného vína ochucenou zajímavým kořením a cukrem.

A jako zákusek doporučujeme kroštule, které jsou podobné našemu odpalovanému těstu smaženému na oleji.

Štrukle v Záhřebu

Pokud se budete procházet ulicemi Záhřebu, dejte si štrukli. Jedná se o listové těsto s tvarohem zapečené se smetanou a vajíčkem. Vynikající je sladká i slaná varianta.

Jedinečný rybí pokrm v Dalmácii

Na pobřeží Dalmácie se můžete setkat s brudetem, což není nic jiného než něco na způsob guláše, ale z mořských plodů a ryb. Obvykle se k tomuto pokrmu podává kukuřičná polenta. V celém Chorvatsku si můžete pochutnávat na čevabčiči. Mletém mase grilovaném v podobě šišek. Čevabčiči znáte určitě z našich jídelen, ale k tomuto typickému chorvatskému pokrmu má velmi daleko.

Ryby a plody a moře na pobřeží

Na pobřeží Chorvatska jsou všude v nabídce ryby a mořské plody.

krevety

Nikdy nic nezkazíte tím, když si objednáte grilovanou rybu nebo opražené čerstvé krevety na domácím olivovém oleji s česnekem. K tomu nadýchanou bagetu, vynikající víno a delikátní, jednoduchý a zdravý pokrm je na světě. Jste-li opravdoví gurmáni, kterým není líto sáhnout hlouběji do kapsy, objednejte si pokrm z humra, raka, ústřic nebo langusty.

ČTĚTĚ:   Nejlepší pláže v Chorvatsku - Kvarner

Maso ve vnitrozemí

Na rozdíl od pobřeží se ve vnitrozemí konzumuje více masa. Opravdovou pochoutkou může být jehněčí maso. Často se setkáte také s krůtím masem nebo pečeným selátkem.

Dobrý tip: ubytování s vlastním grilem nebo kuchyní

Pokud rádi vaříte a nevadí vám strávit přípravou jídla nějaký čas, vybírejte si ubytování, které vám umožní si jídla připravovat sami. Ubytování v soukromých apartmánech tuto možnost nabízí a gril bývá často součástí nabídky.

ovocný trh

Nakupte si suroviny na místním trhu, nechte si poradit k čemu se co hodí a připravte si luxusní večeři s chorvatskými chutěmi. Šťavnaté ovoce a čerstvá křupavá zelenina z trhu je absolutní nutností.


levné apartmány Poreč
Ubytování v Poreči

Co nabízí chorvatská kuchyně
5 (100%) 1 hlas[ů]

4 Responses to Co nabízí chorvatská kuchyně

  1. Miroslav Seibert

    Tak to je moje gusto, už se to blíží milovými kroky , dobré chuti vinšujem.

  2. Mira Brabec

    Tak to je omyl ….nedavne průzkumy v skupinach o HR ukázali ze 80% čechů si jidlo sebou vozi dodnes. Bohužel…

  3. Milena Ježdíková

    nevozí chorvatská kuchyně odličná.

  4. Proc bohuzel? Co je komu do toho kdo si co a kam vozi? Ja teda rad ochutnavam nova jidla a tak si chaluparsky gulas sebou neberu, ale kdo nema rad jine chute proc ne…

Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Kvě 2017, Kategorie : Chorvatsko